Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2009

Death Meets Blue

Blues και θάνατος (απ’ ότι θα καταλάβετε και από τον τίτλο) το θέμα της σημερινής ανάρτησης. Μπορεί να ακούγεται λίγο μακάβριο το όλο θέμα, αλλά λίγο που η Blues παράδοση έχει εκπληκτικά τραγούδια σχετικά με τον θάνατο και κάτι λίγο η κλασική μελαγχολία της Κυριακής και ιδού το αποτέλεσμα.
Για αρχή ξεκινάμε με ένα εκπληκτικό τραγούδι του Rev Gary Davis, εκπληκτικά διασκευασμένο από τους Jack Casady & Jorma Kaukonen γνωστοί ως Hot Tuna. Η ηχογράφηση μας έρχεται από τον Σεπτέμβρη του 1969 στο Orleans House Berkeley της California. Τίτλος τραγουδιού, Death don’t have no mercy.
HOT FUCKIN’ TUNA !!!!Συνέχεια με ένα σύγχρονο κιθαρίστα και τραγουδοποιό. Τι να πει κανείς για τον Doyle Bramhall II. Σε ηλικία 16 ετών ξεκίνησε να παίζει ως δεύτερος κιθαρίστας με τους Fambulus Thanderbirds του Jimmie Vaughan, ενώ έχει παίξει με Steve Ray Vaughan και Eric Clapton.
Παρακάτω ακολουθεί ένα τραγούδι από το Crossroads Guitar Festival του 2007 με τίτλο Oh Death !!!Στη σκηνή του Mississippi για τη συνέχεια και σε ένα μύθο. Συντροφιά μας απόψε ο Son House. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο θρυλικό δέλτα έχει τελέσει από ιεροκήρυκας μέχρι αλκοολικός. Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι μία τεράστια παρακαταθήκη που άφησε με τα τραγούδια του. Η επιλογή για τη σημερινή ανάρτηση είναι ένα τραγούδι με τίτλο Death Letter…Για τη συνέχεια πάμε στη Μεγάλη Βρετανία για να συναντήσουμε τον Paul Kossoff και μία καταπληκτική Blues Rock μπάντα από τα τέλη της δεκαετίας του 60 με όνομα Black Cat Bones. Τίτλος τραγουδιού Death Valley Blues.Πάμε σε ένα αντιρατσιστικό τραγούδι και τον εκπληκτικό JB Lenoir. Στο τραγούδι που θα ακούσουμε παρακάτω ο JB Lenoir περιγράφει τις θηριωδίες και τις δολοφονίες που διαπράχθηκαν κατά των μαύρων στην Alabama.
Ο JB Lenoir γεννημένος και αυτός στο Mississippi συγκαταλέγεται στη Chicago Blues σκηνή. Έντονα πολιτικοποιημένος έχει γράψει αρκετά τραγούδια που σχετίζονται με ανθρώπινα δικαιώματα. Το σημερινό μας τραγούδι με τίτλο Alabama Blues.27 Απριλίου 1967 και ο JB Lenoir πεθαίνει από καρδιακό επεισόδιο, τρεις εβδομάδες μετά από ένα πολύ σοβαρό τροχαίο που είχε. Στην άλλη άκρη του ατλαντικού ο John Mayall γράφει το τραγούδι που ακούμε παρακάτω με τίτλο The Death of JB Lenoir.
ΥΓ. Το μελαγχολικό – Σκοτεινό σαξόφωνο όλα τα λευτά…Τελευταίο τραγούδι στη σημερινή μας ανάρτηση, από τους Country Joe and The Fish. Λίγα λόγια για τη μπάντα. Η μπάντα δημιουργήθηκε το 1966,αποτελόντας μία μπάντα διαμαρτυρίας προς τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Αξία έχει να αναφέρουμε και κάτι για την ονομασία της. Country Joe αποκαλούνταν κατά τη δεκαετία του 40 ο Ιωσήφ Στάλιν, ενώ το όνομα Fish αναφέρεται στον Mao Tce-Toung. Η μπάντα του Stalin Και του Mao λοιπόν. Το τραγούδι που ακούμε με τίτλο Death Sound Blues.

1 σχόλιο:

Nikola Taska είπε...

Κι ένα ακόμη (μεταξύ τόσων άλλων)...

" 'Tis Death, I come to take the soul
Leave the body and leave it cold
To drop the flesh off of the frame
The earth and worms both have a claim "

http://www.youtube.com/watch?v=R7LisEgMFQI