Τρίτη, 5 Μαΐου 2009

Μουσική ΡΕ !!!

Τη πάτησα σήμερα… Όπως έψαχνα κάτι να ακούσω προκειμένου να ξορκίσω το κακό των ημερών ή καλύτερα την αηδία των ημερών, μου ήρθε στο μυαλό ο Gil Evans. Έτσι από τον ενθουσιασμό μου και χωρίς να το έχω σκοπό, βρέθηκα να γράφω αυτό εδώ το Post.
O Gil Evans γεννημένος στον Καναδά, καταγράφεται στη Jazz ιστορία ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες.
Αν θα έπρεπε οπωσδήποτε να χαρακτηρίσουμε τη μουσική του θα μιλούσαμε για modal και free Jazz στα όρια του Jazz Rock. Πέρα από τον ίδιο τον Gil Evans, μύθο αποτελεί πλέον και η ορχήστρα του από την οποία κι αν δεν έχει περάσει κόσμος. Χαρακτηριστικές στιγμές στη καριέρα του η συνεργασία του με τον κορυφαίο ίσως όλων των εποχών Miles Davis, και ο δίσκος στον οποίο ο Gil Evans και η ορχήστρα του διασκευάζουν Jimmy Hendrix. Το έργο του ανθεί στις δεκαετίες του 50, του 60 και του 70. Αξιοπρόσεκτη είναι φυσικά και η παρουσία του τη δεκαετία του 1980 στις δουλειές που έκανε με τη Monday Night Orchestra.
O Gil Evans, πέθανε το 1988 σε ηλικία 75 ετών. Ένα χρόνο αργότερα (1989), το bud and birds, δίσκος που κυκλοφόρησε to 1986 κερδίζει το Grammy του καλύτερου Instrumental Jazz δίσκου και έστω με αυτό τον τρόπο αποδίδεται ένα φόρος τιμής στον τεράστιο αυτό μουσικό.
Για σήμερα δύο καταπληκτικά θέματα που ανακάλυψα στο youtube και σας τα παραθέτω. Το πρώτο θέμα έχει για τίτλο “time of the barracudas”. Η ηχογράφηση είναι στο Lugano της Ελβετίας κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 80. Μεταξύ άλλων στην ορχήστρα διακρίνω τον Billy Cobham.Το δεύτερο θέμα μας είναι κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1950 (με κάθε επιφύλαξη 1959) και έχει τίτλο Blues for Pablo (το τραγούδι το ερωτεύεσαι από τον τίτλο). Σε αυτό το Clip θα δούμε τον Gil Evans με τον ανεπανάληπτο Miles Davis.

5 σχόλια:

Νίκος Τσαχουρίδης είπε...

Το ξόρκισες το κακό;

chmarni είπε...

Δυστυχώς φίλε μου το κακό δε ξορκίζεται. Και αυτό που φοβάμαι είναι μήπως και το κακό ξορκίσει εμένα…

giati_baba? είπε...

Υπομονή...Προς το τέλος του μήνα θα το ξορκίσεις για τα καλά!

Νίκος Τσαχουρίδης είπε...

Ναι, ναι, let there be rock!

chmarni είπε...

Let there be Rock or For those about to Rock… ?