Σάββατο, 12 Ιουλίου 2008

Τραγουδάκια...

Τελικά έχει καθιερωθεί κάθε Σάββατο να ανεβάζω Post. Μουσικό ιστολόγιο επισκεφτήκατε, μουσική θα σας βάλω να ακούσετε. Σήμερα δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αφιέρωμα. Έτσι η διάθεση θα καθορίσει και την επιλογή των τραγουδιών.
Το πρώτο μας τραγούδι για σήμερα είναι ένα τραγούδι από ένα σκαθάρι. Ο λόγος για τον θρυλικό George Harrison. Το κομμάτι συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο "All Things Must Pass" που είναι το πρώτο προσωπικό Album του George ματά τη διάλυση των Beatles. Το LP κυκλοφόρησε το 1970 και έγινε 6 φορές πλατινένιο. Αποτελεί δε τον πιο εμπορικό δίσκο που έκανε οποιοδήποτε μέλος των Beatles μετά τη διάλυση του συγκροτήματος. Ο George Harrison πέθανε από καρκίνο στις 29 Νοεμβρίου του 2001. Ένα χρόνο μετά στις 29 Νοεμβρίου του 2002, η σύζυγος (Olivia) και ο γιος του (Dhani) μαζί με τη βοήθεια του Eric Clapton διοργανώνουν το Concert for George στο Royal Albert Hall του Λονδίνου. Από εκεί και η εκτέλεση που θα ακούσουμε με ερμηνευτή τον Billy Preston. Στη σκηνή διακρίνονται ακόμη οι Eric Clapton, Dhani Harrison, Paul Mccartney, Ringo Starr, Jeff Lynne και Sam Brown.
I really want to see you
Really want to be with you
Really want to see you lord
But it takes so long, my lordΓλυκά ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε με ένα τραγούδι που λέει μη φοβάσαι το σκοτάδι. "Don't be afraid of the Dark" λοιπόν και "The Robert Cray Band". Ο Robert Cray ξεκίνησε τη καριέρα του το 1980 και πρόκειται για ένα εξαιρετικό Blues Soul κιθαρίστα και τραγουδιστή. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1988 και συμπεριλαμβάνεται στον ομώνυμο δίσκο.Επόμενος σταθμός στο σημερινό μας ταξίδι μία Αμερικάνικη Hard Rock/psychedelic μπάντα από το Los Angeles της California. Το τραγούδι που ακούμε ονομάζεται "Nature's Way" και είναι από το καταπληκτικό LP "Twelve Dreams of Dr. Sardonicus" που κυκλοφόρησε το 1970. Εδώ να πούμε και μία ενδιαφέρουσα ιστορία. Κύριο μέλος της μπάντας είναι ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Randy California. Το κανονικό του όνομα είναι Randy Craig Wolfe. Randy California τον αποκαλούσε ο Jimi Hedrix, όταν και έπαιζαν μαζί στους Jimmy James & the Blue Flames το καλοκαίρι του 1966, για να τον ξεχωρίζει από έναν άλλο Randy που υπήρχε στη μπάντα, τον οποίο και αποκαλούσε Randy Texas !!!Πάμε λοιπόν σε έναν μεγάλο μουσικό έρωτα. Η μπάντα ονομάζεται Traffic. Πρόκειται για μία Αγγλική Folk/Rock μπάντα από το Birmingham, που δημιουργήθηκε από τον Steve Winwood το 1967. Υπόλοιπα μέλη της μπάντας οι Jim Capaldi, Chris Wood και Dave Mason.
Το τραγούδι που εδώ ακούμε είναι το John Barleycorn Must Die, από τον ομώνυμο δίσκο που κυκλοφόρησε το 1970. Καμιά φορά λέω ότι αν μου έβαζαν ένα πιστόλι στον κρόταφο και μου έλεγαν διάλεξε ένα τραγούδι (μόνο έτσι θα μπορούσα να επιλέξω ένα και μόνο τραγούδι), το τραγούδι που θα επέλεγα θα ήταν αυτό.Δε ξέρω, αλά αυτή τη φορά έχω έμπνευση. Όπως θα καταλάβατε συνεχίζω με μεγάλους (μουσικούς) έρωτες. Για τη συνέχεια ένα τραγούδι που στο υποτιθέμενο σενάριο του πιστολιού στον κρόταφο θα ήταν σοβαρά υποψήφιο. Το τραγούδι λέγεται "Travelin' Light" και είναι από τον πολύ αγαπημένο JJ CALE. Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στο LP "Troubadour" το οποίο κυκλοφόρησε το 1976.
Δε ξέρω, αλλά όποτε ακούω το συγκεκριμένο τραγούδι ένα "Κουφάλες θα σας σκίσω" βγαίνει από μέσα μου.

Travelin' light, is the only way to fly
Travelin' light, just you and i
One-way ticket to ecstasy
Way on down, follow me
Travelin' light, we can go beyond
Travelin' light, we can catch the wind
Travelin' light, let your mind pretend
We can go to paradise
Maybe once, maybe twice
Travelin' light, is the only way to flyΚαι συνεχίζω με μεγάλες εμπνεύσεις. 1972 και ο Tim Buckley κυκλοφορεί τον 7ο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Greetings from LA". Ένα επίσης πάρα πολύ αγαπημένο τραγούδι μέσα από αυτό το LP με τίτλο "Make it Right".
ΥΓ. Elf επειδή από ότι κατάλαβα έχεις μεγάλη αδυναμία στον Lorca, να σου πω πως ο Tim Buckley το 1970 κυκλοφόρησε ένα δίσκο με μελοποιημένα (από τον ίδιο) ποιήματα του Lorca. Ο δίσκος ο οποίος είχε και μεγάλη εμπορική επιτυχία φέρει ως τίτλο το όνομα του ποιητή, δηλαδή Lorca. Ο δίσκος έχει γίνει επανέκδοση και κυκλοφορεί σε cd από την Elektra (θυγατρική της Warner).
Τι θα λέγατε για λίγο ατμοσφαιρική Regue ? Το 1975 ο Peter Tosh ηχογραφεί τον δίσκο με τίτλο "Legalize It". Ο δίσκος κυκλοφορεί την επομένη χρονιά (1976) και προκαλεί μεγάλη αίσθηση. Μέσα από το Legalize It ακούμε το "igziabeher" το οποίο είναι γνωστό και με τον τίτλο "let jah be praised"Να περάσουμε σε κάτι πιο R&B/Funk. Στη χρονιά του 1973 λοιπόν και στον Dr John που μας λέει ότι βρισκόμαστε στη σωστή μεριά αλλά τη λάθος στιγμή. Το τραγούδι λοιπόν Right place wrong time από το LP In the Right Place. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μπάντα που παίζει στον συγκεκριμένο δίσκο είναι οι θρυλική Funk μπάντα The Meters.Και επειδή το Blog λέγεται Blues Hand να ακούσουμε και λίγο Blues. 1960 και ο Howlin' Wolf ερμηνεύει Willie Dixon. για την ιστορία οι υπόλοιποι μουσικοί στη συγκεκριμένη ηχογράφηση είναι ο Hubert Sumlin (Κιθάρα), Otis Spann (πιάνο), Willie Dixon (Μπάσο), και Fred Below (drums). Μήπως πάθατε κάτι με τα ονόματα που διαβάσατε;Δε μπορείτε να φανταστείτε τι σας έχω για το τέλος !!!! Τι να πω και εγώ και τι πληροφορίες να δώσω. Για την ιστορία Otis Redding και I've been loving you...
Αφιερωμένο σε όλους τους ερωτευμένους και στον φίλο μου τον Βασίλη που το Σάββατο παντρεύεται.

2 σχόλια:

Vasilis είπε...

Αυτή η ανάρτηση θα έπρεπε να έχει τίτλο Τραγουδάρες και όχι Τραγουδάκια

chmarni είπε...

Πες τα Ρε φίλλε, που το ανέβασα το Post καλοκαιριάτικα καιπήγε άκλαυτο...